Intro
Care-i legătura dintre UX și Chefi la Cuțite? Cam exact aceeași pe care o are UX cu orice ne înconjoară, adică totul. Dar să nu fiu atât de vag în exprimare, hai să dau un pic de context.
Una dintre plăcerile vinovate pentru care încă mai deschid televizorul este emisiunea Chefi la Cuțite, bine nu mă uit chiar cu religiozitate, dar mă uit.
Bucatăria este unul dintre locurile în care efectiv îți dai seama foarte repede cât este de important să iei în calcul pentru cine faci ceea ce faci.
Customer
Poți ai o farfurie super colorată folosind ultimul “UI trend”. Foarte mișto să o pui pe Instagram sau Dribbble, dar când te apuci să guști din ea, parcă parcă te uiți după telefon să comanzi ceva de la Mc.
Degeaba știi tu 20 de metode de tăiat ceapa cu ochii închiși și faci un “fine dining” din coadă de crocobaur cu un ganaj de Lychee, dar ce te faci dacă “utilizatorul” tău final este tanti Maria de la scara B care așteaptă să mănânce o tocăniță de cartofi aproape la fel de bună precum cea făcută de ea.
Dacă ești într-un restaurant de 3 stele Michelin cu specific franțuzesc s-ar putea să nu fie atât de indicat să faci o Shaorma cu de toate și extra maioneză.
Accessibility
Cine sunt oamenii pentru care gătesc, au un regim special? Au anumite alergii? Au diabet? Sau mai rău, oare sunt vegani?
Limitări
Trebuie să mă încadrez într-un timp anume, clientul mă așteată pe mine să mă duc să vânez porcul mistreț? Trebuie să mă încadrez într-un buget anume sau pot să pun un kil de șofran în mâncare?
Am nevoie de o echipă să mă ajute sau mă descurc singur să livrez?
Dark UX patterns
Grea este decizia de a nu mai folosi zaharul în cantități industriale și monoglutamatul de sodiu, mai ales că-ți aduc consumatori cu remorca (și număr și gabarit).
Process
Pentru majoritatea tipurilor de preparate există o rețetă aproape sigură, de la ce tool-uri să folosești, cum să le folosești, ce ingrediente să pui. Așa și pentru o mare parte din soluțiile/produse de pe piață, există zeci de articole, tutoriale, de workshop-uri cu cele mai bune practici pentru UX/UI.
Dar și în cazul lor parcă le lipsește ceva dacă nu-s adaptate la utilizator, vorba maică-mii “parcă nu o pus suflet în mâncare”, adică am trecut cu vederea partea cu empatizarea din procesul nostru.
Practice makes perfect
În ambele situații cu cât exersezi mai mult, cu cât greșesti în cele mai creative moduri cu atât înveți mai mult și progresezi.
PS. Nu ar strica să ai un extinctor pe lângă tine. Nu neapărat pentru bucătările, dar poate este bun să stingi focurile din producție când vin clienții cu zeci de bug-uri după un release.
Concluzie
Fii pasionat de ceea ce faci, uita pentru cine faci și continuă să faci. Nu presupune că ceea ce-ți place ție o să le placă automat și celor din jur.
Mulțumim Jamila pentru rețete!