Designul lucrurilor de zi cu zi – Don Norman

Intro

Recent am ținut un training, împreună cu Leo pe partea de UX și o dată la câteva minute se ajungea la o referință care avea legătură cu Don Norman, fie ca era vorba despre resursele de pe site-ul  “NN group” sau cu cartea sa “Designul lucrurilor de zi cu zi”

Conținut

În carte sunt descrise principiile cognitive ale designului, cu exemple de design corect și incorect și un set de reguli pe care designerii le pot folosi pentru a îmbunătați relația dintre utilizator și lucrurile cu care interacționează, de la uși până la calculatoare. 

A adus în discuție faptul utilizatorii dau vina pe ei pentru că nu înțeleg cum să folosească produsele, dar de fapt ar trebui să-l blameze pe designer pentru că nu a creat un produs intuitiv. 

Tot el a popularizat conceptul de “user-centered design”, adică design-ul creat pe nevoile utilizatorului și lăsând pe planul secund partea de estetică. Să nu adăugăm specificații și noi funcționalități doar de dragul de a realiza un obiect complex și să rămânem la a rezolva problema de bază.

Outro

Este o carte care a rămas de actualitate indiferent de timpul trecut, din 1988 (momentul publicării) până în prezent. Cartea ar trebui să fie pe raftul fiecărui designer. 

 

2 thoughts on “Designul lucrurilor de zi cu zi – Don Norman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *