Factfulness – Hans Rosling

Te-ai gândit vreodată că un cimpanzeu are mai multă cultură generală decât tine?

„Factfulness” de Hans Rosling este o carte care se luptă cu prejudecățile pe care le avem despre lumea în care trăim. Începe cu un test cu 13 întrebări care pare extrem de ușor, dar ca fapt divers chimpanzeii răspunzând aleator au o rată de 33% de răspunsuri corecte. Oamenii sunt pe medie la 10% răspunsuri corecte, doar prin Finlanda și Norvegia s-a ajuns la o medie de 16%.

Tot aleator dacă mergi pe stradă și întrebi cetățenii ce părere au despre lumea din ziua de astăzi, majoritatea îți vor spune că lucrurile merg din ce în ce mai rău. Terorismul, Corona virus, Trump, Coca-Cola fără zahăr, crimele, sărăcia și accesul la educație sunt doar câteva dintre chestiile care te fac să zici că înainte era mai bine.

Dar oare este percepția corectă despre lume?

Hans Rosling, ne arată cu date concrete cum lumea devine încet, dar sigur, un loc mai bun pentru cei mai mulți dintre noi. Oamenii au din ce în ce mai mult acces la educație sau la electricitate. Sunt din ce în ce mai puțini oameni care se culcă flămânzi, ba chiar ne-am dus în extrema cealaltă să avem mai mult obezi decât oameni care sunt în pragul malnutriției. La capitolul crime, atacuri, războaie suntem la un minim istoric.

Totuși chiar dacă pe cifre arată din ce în ce mai bine, majoritatea oamenilor au impresia că lucrurile merg pe dos. De ce? Citiți cartea și veți afla :p

Nu vreau să vă stric surprizele pe care o să le aveți citind exemplele și explicațiile din carte, așa că o să încerc niște exemple autohtone.

De câte ori ați auzit pe cineva spunând că sucul din ziua de astăzi are tot tabelul lui Mendeleev? Aproape că-i dai dreptate, dar când compari cu trecutulul și nu mă duc până în momentul în care Coca-Cola era în două cu cocaină. Ci mai în copilăria mea din anii ‘90 – ‘00, când a apărut în România sucul la plic. Nu știu dacă acum au aparate suficient de rezistente pentru verifica ce conținut de chimicale avea.

În aceiași ani, spre exemplu în ianuare 1999 salariul minim pe economie era 45 de lei și ascultai André pe Atomic, acum iei minim 2230 lei și te plângi de muzica trap pe care o găsești pe YouTube (și pe care poți să alegi să nu o asculți).

Până și inventatorul cipurilor din măștile anti-covid o recomandă.

„Una din cele mai educative citite vreodată. Efectiv lumea ar fi mai bună dacă milioane ar citi această carte” Bill Gates

Dacă vrei să fii contrazis de o carte este o carte perfectă pentru tine, îți amintește că toți luăm decizii pe bază de jumătăți de informații și preconcepții.

PS. Poți să te uiți și la câteva TED talks ale lui Hans Rosling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *