Elon Musk Book Cover

Elon Musk, Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance

În timp ce noi ne rugăm pentru o amărâtă de autostradă în Moldova sau pentru apă caldă în București, alții lucrează la navete spațiale și vor să ajungă pe Marte. 

Ashlee Vance prezintă evoluția lui Elon Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Nu-i o biografie în care se prezintă doar partea de succes, ci chiar include destul de multe eșecuri, drame și atitudini mai puțin pozitive.  

 

Începuturi


Unii adolescenți au o dramă că le-au ieșit un coș pe nas sau că tati nu le-a cumpărat ultimul iPhone apărut ieri. Ei bine, Elon, se bucura dacă nu intra în comă de la câtă bătaie mânca de la colegii lui de liceu. Ca să scape de armată a plecat din Africa de Sud la studii în Canada și de acolo în America.

Antreprenor încă din timpul facultății, a închiriat cu un prieten, Adeo Ressi, o casă și o folosea pentru a da petreceri, practic a creat un club de noapte și tăia bilele la intrare. Business foarte bun, nefiscalizat și mai producea și într-o noapte toți banii de chirie pentru o lună. 

După studii și-a început prima companie, Zip2 , în 1995, care era un fel de pagini aurii (vindea reclame online înainte să o facă Zuck). Compania a fost cumpărată de Compaq și Musk și-a luat partea lui de 7%. Stați liniștiți până să treacă la următoare companie și-a cumpărat un McLaren F1, un apartament destul de mare și un micuț avion.

În 1999, Elon Musk a văzut potențialul serviciilor bancare online și a început X.com . Multe zile de muncă, o luptă continuă cu cei de la PayPal, biroul său era un dezastru nuclear, iar mâncarea fastfood era cel mai sănătos lucru pe care-l mânca.

Efortul lui Elon a fost enorm și presiunea pe care o facea oamenilor din jurul lui a dus la o „lovitură de stat” și-a fost eliminat din poziția de CEO al X.com în 2000. Din acel moment nu a mai fost pus în poziția de a fi scos din funcțiile de conducere din companiile sale.

X.com s-a unit cu „dușmanul” PayPal și într-un final vândut către eBay pentru suma de 1,5 miliarde de dolari.

 

Vizionarul


Următoarele două companii ale sale ar fi întruchiparea visurilor Elon din copilărie cu mașini electrice și nave spațiale, iar dacă te uiți la ultima mașină Tesla (CyberTruck), chiar crezi că tot atunci a și desenat-o.  

La început, SpaceX nu a fost nici măcar conceput ca o companie. Mai degrabă, a fost o declarație pe care Elon a vrut să o facă – o declarație a omenirii însăși. Musk a vrut să trimită o rachetă pe Marte, transportând un container. În interiorul containerului s-ar fi aflat substante și semințele terestre. Cu toate acestea, frustrarea după frustrare, (printre care și o țeapă de la niște mafioți ruși) l-a determinat pe Musk să facă ceea ce face cel mai bine – a fondat o companie pentru călătorii în spațiu, a cărei misiune finală este să ajungă pe Marte. SpaceX a obținut deja mai mult decât majoritatea altor companii de lansare spațială. Produce propriile rachete cu propriile sale sisteme avionice și software. 

Tesla a început ca fuziunea dintre pasiunea lui Martin Eberhard și Marc Tarpenning pentru mașinile electrice și conceptul lui Elon Musk de transport curat și confortabil.Conducerea și ambiția lui Musk, împreună cu nenumăratele ore suplimentare efectuate de echipa sa de inginerie au avut ca rezultat cea mai vândută mașină electrică din lume pentru 2016 și 2018.

 

Workaholocul obsedat de control


Elon Musk pare a fi condus de o misiune care se află deasupra consiliilor administrative și a rezultatelor trimestriale. Se pare că își riscă cu adevărat bunăstarea și averea pentru a-și construi un viitor mai bun. Cu toate acestea, în încercarea sa, el cere implicit asta de la toți ceilalți din jurul său. Asta include cei mai fideli angajați, prieteni și membri ai familiei. Ar putea fi deosebit de dur atunci când oamenii au nevoie de un anumit grad de libertate individuală și au dificultăți în a compromite relația lor cu cei dragi și apropiați în numele unui obiectiv evaziv.

Au existat numeroase cazuri în care Musk a concediat oameni din jurul său pe care îi consideră că nu erau la fel de entuziaști ca el (inclusiv cea mai loială asistentă a lui – Mary Beth Brown sau cel mai cel responsabil de construcția primei rachete SpaceX).

Pe lângă faptul că-s fascinat de Elon Musk, cele mai relevante chestii pentru mine din această carte sunt:

  • Necesitatea viziuni, misiunii și a valorilor după care să-ți ghidezi orice proiect.
  • O mentalitate de tip startup te ajută să acționezi foarte repede și să inovezi.
  • Nu înceta să-ți pui visele în aplicare, indiferent cât de nebunești sună și în orice caz nu recomand să devii un maniac workaholic ca Musk. 


Aștept o continuare a cărții cu capitolele Neuralink, The Boring Company și Hyperloop (care clar îi furat de la dacul nostru verde Henri Coandă – Hyperloop). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *